Rukometni klub Železničar 1949, i pored gnušanja da se upušta u političko blato u kome mu nipošto nije mesto, prinuđen je da reaguje povodom niza neistina koje je na današnjoj sednici Skupštine Grada Niša, za skupštinskom govornicom, izrekao odbornik Branislav Jovanović.

Čak i kada te reči izgovara neko ko je, u vreme kada je bio na vlasti i donosio ključne odluke, skoro pa istrebio niški vrhunski sport, do te mere da naš grad, u jednom momentu, nije imao nijednog muškog superligaša u sportovima sa loptom, da je nekoliko klubova od posebnog značaja za naš grad bukvalno ugašeno, među njima i Rukometni klub Železničar 2009. godine, da je najpopularniji sportski kolektiv iz našeg grada Fudbalski klub Radnički završio u trećoj ligi - s obzirom na količinu neistinitih informacija i na mesto sa koga su izrečene - one ne mogu ostati bez odgovora.

Naravno da nije tačno da Rukometni klub Železničar nema omladinsku školu. Ona možda nije na nivou od pre nekoliko decenija i na nivou na kome bismo voleli da bude, ali za manje od dve godine mandata aktuelnog rukovodstva postavljena je na zdrave temelje i svakodevno se razvija, a trenutno je, ipak, dovoljno dobra da beleži i bolje rezultate od škole kluba kome se gospodin Jovanović divi za skupštinskom govornicom i koji, inače, dobija sav medijski prostor u autorskoj emisiji „sportskog novinara“, člana novoformirane Komisije za sport.

Naravno da nije tačno da je budžet Rukometnog kluba Železničar za 2020. godinu iznosio 43 miliona dinara, već skoro šest i po miliona manje, a kako je revizorski izveštaj o pravdanju utrošenih sredstava javni dokument, koji smo, kao i na kraju svake godine, bili u obavezi da podnesemo nadležnom gradskom organu, Sekretarijatu za sport ili, sada, Upravi za društvene delatnosti, i gospodin Jovanović i svako drugi ko je zainteresovan može se uveriti u podatke gde je otišao svaki dinar dobijen iz gradskog budžeta! Od tih para, kao što smo već više puta istakli, formiran je aktuelni sastav našeg prvog tima koji se u plej-ofu Superlige bori za najviši plasman i trenutno je, po rezultatima, najuspešniji sportski kolektiv Niša, a uporedo su vraćana zatečena višemilionska dugovanja, koja su, od momenta dolaska u klub aktuelnog rukovodstva, pa do 31. decembra 2020. godine, više nego prepolovljena.

Sada je, međutim, sasvim jasno, ko je mentor aktuelne politike prema sportu rukovodstva grada Niša, koje bi da, uništenjem vrhunskog sporta, pretvori naš grad u palanku. Ali, pojedinci su prolazni, a Železničar je institucija koja postoji 72 godine i koja mora opstati, baš kao što i sport, kao temelj zdravlja čitavog društva i najbolji ambasador Niša, mora pobediti!

dr Ljubomir Pavlović

predsednik Upravnog odbora

Rukometnog kluba Železničar 1949